18 Mayıs 2013 Cumartesi

Ayvalık & Alibey (Cunda) Adası

Ege'nin en güzel sahil kasabalarından biri hiç kuşkusuz ki Ayvalık. Mükemmel plajları, doğayla iç içe oluşu ve Ege insanının kendine has sıcaklığıyla tüm övgüleri hak ediyor Ayvalık. Eski Yunan evleri, arnavut taşlı sokakları, küçük adaları hafızanızda güzel anılara yer açıcaktır. Ayvalık çarşısında gezinip simit(nohut) ekmeğinizi aldıktan sonra belediye otobüsleri ile yada dolmuş taksilere binip yarım saat civarı bir yol giderek Alibey Adasına bir diğer adıyla Cunda Adasına ulaşıcaksınız. Ada denmesine aldanmayın kara yolu ile ulaşabilirsiniz Cunda'ya. Ada çok geniş bir coğrafyaya sahip değil ve
gezmeye değer yerlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Meşhur sakızlı dondurmayı denemeyi ihmal etmeyin, Yunanistan'ın Sakız adasından gelen sakızlar ile yapılan bu dondurmalara bayılacaksınız ama gerçek sakız kullanarak yapan bir işletme bulmaya özen gösterin. Adanın taşlı sokaklarında mükemmel fotoğraflar çekme şansına sahip olacaksınız.
Adanın zirvesine doğru yürürken daracık taş yollardan ilerliyeceksiniz, yaz aylarında ziyaret ederseniz yazlık bez bir ayakkabı ile yürümenizi tavsiye ederim. İlerledikçe eski kliseyi görüceksiniz, şuanda biraz bithap durumda ancak resterasyon çalışmalarına başlanmış durumda. Tepeye yürüyüşünüzün sonunda sizi bir yel değirmeni bekliyor olucak. Eski bir şapel olan Agios Yannis bekliyor. Günümüzde restore edilip müze haline getirilen müze Sevim & Necdet Kent Kitaplığı olarak adlandırılıyor ve Rahmi Koç Müzesi himayesinde bulunuyor şuan. İçerisinde ki
kütüphanede zevkinize uygun bir kitap bulup dışarda ki masalara oturup soğuk limonatınızı yudumlayıp mükemmel Ayvalık manzarasını izleyebilirsiniz ( http://www.rmk-museum.org.tr/cunda/index.htm ). Aşağıya inip son turlamalarınızı yaptıktan sonra Ayvalık'a deniz yoluyla dönmenizi tavsiye ederim. Çeşitli sıklıklarla kalkan küçük tekneler sizi karşı kıyıya ulaştırıcaklar.
Ayvalık'a kadar gelip ayvalık tostu yemeden dönmek olmaz tabi ki. Sahilde ki tostçularda o heryerde duyduğünuz ayvalık tostunu yerinde yiyebilirsiniz, deniz kıyısında çayınızı yudumlayıp tostunuzu afiyet ile yiyin. Yazımın başında bahsettiğim o mükemmel plajları merak ediyor iseniz yolunuz Sarımsaklıya doğru yönelicek demektir. Türkiyede ve Kıbrısta bir çok yerde denize girdim ve Sarımsaklı plajları gördüklerim arasında en iyilerden biri. Uçsuz bucaksız plajlar diye duymuşşsunuzdur, Sarımsaklıda bunu görme şansınada sahip olacaksınız.
Hareketli beach clublarda müzik eşliğinde eğlenmek, güneşlenmek mi istiyorsunuz? Emin olun aradığınızı bulabileceksiniz. Hayır ben sakinlik arıyorum, insanlardan uzakta güneşin, denizin ve sıcak kumların tadını çıkarıcam diyorsanız bunuda kolaylıkla elde edebilirsiniz, uçsuz bucaksız bir plajdasınız sonuçta. Burda yazanlar dışında çok daha fazla güzellik sizi bekliyor bu şirin Ege kasabasında. Umarım burda yazanlardan çok daha fazlalarını sizler keşfedersiniz ve benden çok daha fazla zevk alırsınız.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder